Perfektionismi: kuinka se häiritsee elämää ja miten käsitellä sitä

Huolimatta vallitsevasta näkemyksestä, että perfektionismi on paha ja siitä on ehdottomasti päästävä eroon, koska se häiritsee elämäämme, on olemassa tervettä perfektionismia, joka päinvastoin auttaa meitä.

Perfektionismi on täydellisyyden halua, joka motivoi meitä tekemään laadukasta työtä ja yrittämään tehdä sitä paremmin ja paremmin parantaen taitojamme.

Mutta on myös epäterveellistä, tuhoisaa perfektionismia, joka pakottaa sinut lykkäämään asioita, koska pelkäät tekeväsi jotain epätäydellisesti, se pakottaa sinut tekemään saman asian uudelleen sata kertaa pyrkien keksittyyn ihanteeseen.

Tänään psykologin kanssa Ksenia Mathur puhumme yksityiskohtaisesti tämän tyyppisestä perfektionismista.

Miten se häiritsee elämäämme ja työtämme?

Asiat lykätään myöhemmäksi. Halu täydellisyyteen estää sinua aloittamasta uusia asioita tai kokeilemasta uusia asioita pelosta, että se ei ole täydellistä.

Kuva: Pixabay

Meistä näyttää siltä, ​​että en vieläkään tiedä tarpeeksi ja minun on opittava lisää, odota.

On olemassa tietty illuusio, että jonkin ajan kuluttua kaikki on täydellistä ensimmäisellä yrittämällä.

Mutta tämä ei ole totta: mikä tahansa taito vaatii kokemusta ja hiomistaitoja, ja aluksi se ei ole niin kaunista ja pätevää, tämä on normaalia!

Jatkuva huoli siitä, että jokin menee pieleen, ei ole ihanteellinen.

Paljon aikaa, vaivaa ja energiaa kuluu kaiken tarkistamiseen, viimeistelyyn ja uudelleen tekemiseen. Näin ollen tulos viivästyy ajan myötä.

Alhainen itsetunto, kyvyttömyys huomata tuloksiasi, saavutustesi ja tulosten devalvoituminen, kohteliaisuuksien ja palkintojen vastaanottamisen vaikeus.

Sellaiset ihmiset ajattelevat aina, että he olisivat voineet tehdä paremmin, ja näin ollen tällä hetkellä ei ole mitään ylpeilyä eikä mitään mistä iloita.

Mitä tehdä, jos huomaat tämän tyyppisen perfektionismin?

Tärkeintä on alkaa pitää päiväkirjaa saavutuksista ja menestyksestä. Kirjoita siihen kaikki onnistumisesi, taitosi ja saavutuksesi.

Lue tämä luettelo säännöllisesti uudelleen, lisää uusia tuloksia ja onnistumisia. Tämä vahvistaa itsetuntoasi ja itseluottamustasi.

Tehtävämme on oppia arvostamaan kaikkia tuloksiamme ja onnistumisiamme, ei vain ”ihanteellisia”.

Ymmärrä, että epätäydellisyydet ja puutteet ovat normaaleja. ”Eivät jumalat polta kattiloita”, olemme tavallisia ihmisiä ja meillä on tapana tehdä virheitä. Tämä on normaalia ja luonnollista.

Anna itsesi olla epätäydellinen ja tehdä virheitä. Virheet ovat tärkeä osa elämäämme, mukaan lukien ammattitaidon kehittyminen.

Vähitellen tottuu eri alueiden epätäydellisyyksiin. Lopeta esimerkiksi tekemästä jotain, kun se on tehty tarpeeksi hyvin, ilman että se on täydellinen.

Esimerkiksi siivoat kaappiasi etkä ole saanut valmiiksi yhtä laatikkoa, jätä se sellaiseksi ja elä ajatuksen kanssa, että ”tämäkin on mahdollista”!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Ratsastusterapia Finlandia