Laajalle levinnyt ilmiö on se, että henkilö, jolla on vahva aikomus, menee naapurihuoneeseen, eikä siinä ollessaan muista miksi tuli.
Ilmiötä kutsutaan ”oviaukkoilmiöksi”. On mielenkiintoista, että hänen omat aivonsa leikkivät sellaisia vitsejä ihmiselle.
”Ovikäytäväilmiö” koostuu muistihäiriöistä, jotka johtuvat aivojen toimintatavoista – tapahtumien jakamisesta vaiheisiin, kirjoittaa IflScience.
Tieteellinen tutkimus
Tutkijat kiinnostuivat ilmiöstä ensimmäisen kerran vuonna 2011.
Notre Damen yliopiston työntekijät tulivat siihen tulokseen, että kokeen osallistujat unohtivat oviaukosta kulkiessaan tiedot, jotka he muistivat muutama sekunti sitten.
Kuva:
Näin syntyi teoria, jonka mukaan aivot jakavat saadun kokemuksen erillisiin tapahtumien fragmentteihin kätevän tiedon tallentamista varten.
Kun henkilö ylittää tapahtumahorisontin rajan, aivoissa tapahtuu jotain päivityksen kaltaista.
Karkeasti sanottuna toisessa huoneessa ihminen voi menettää kosketuksen tietoihin, jotka hänen aivonsa tallensivat edellisessä huoneessa.
Aivot näkevät itse oviaukon viivana, joka erottaa tapahtumat.
Vuonna 2014 tehty tutkimus vahvisti tutkijoiden havainnot. Lisäksi kävi ilmi, että vaikutus toimii, vaikka ovessa ei olisi ovea.
Ja vuonna 2021 kokeiltiin virtuaalitodellisuutta. ”Ovi”-efekti toimi usein vain voimakkaan kuormituksen alaisena ihmisen muistissa.
Tämän seurauksena tutkijat tulivat siihen tulokseen, että syy ei ollut itse ovi, vaan kontekstin muutos.
Ja jos lisäksi aivot ovat ylikuormitettuja tiedolla, mahdollisuudet unohtaa jotain tärkeää vain kasvavat.